sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Agatha Christie Idän pikajunan arvoitus


Luin Agatha Christien dekkarin Idän pikajunan arvoitus. Olen aikaisemmin lukenut Christien kirjan Eikä yksikään pelastunut, joka oli mielenkiintoinen. Minun oli siis helppo päättää minkä tyyppisen kirjan halusin lukea. Valitsin kuitenkin juuri tämän kirjan luettavaksi yksinkertaisesti mielenkiintoisen takakannen perusteella.

Hercule Poirot on maailmankuulu mestarietsivä, joka saa sattumalta selvitettäväkseen käsittämättömän murhan. Matkustaessaan Idän pikajunalla Poirot on vähällä jäädä ilman vapaata osastoa, sillä juna on yllättävän täynnä vuodenaikaan nähden. Amerikkalainen matkustaja Ratchett löydetään murhattuna kaksitoista pistohaavaa ruumiissaan. Poirot ottaa rikosjutun hoidettavakseen ja aloittaa tutkimukset. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että murhan tekijä on samaan aikaan mies ja nainen, heikko ja voimakas. Kaikki matkustajat vaikuttavat hämmästyneiltä ja viattomilta, sillä kaikilla on pitävä alibi esitettävänään. Hercule Poirot kuitenkin löytää merkittävän johtolangan surmattuun Ratchettiin liittyen. Mutta kuka on murhaaja? Ja miksi kaikki erisäätyiset ja eri kieliset ihmiset ovat ahtautuneet tähän samaan vaunuun, vaikka muissa vaunuissa on runsaasti tilaa?


Murha tapahtuu kirjassa aika alussa, kun Idän pikajuna juuttuu lumikinokseen kaukana ihmisten ilmoilta. Rikosta alkaa ratkomaan Hercule Poirotin lisäksi tohtori Constantine ja Herra Bouc, joka on junayhtiön edustaja. Poirotin eikä myöskään hänen tovereidensa yksityiselämää kuvailla mitenkään. Poirot on täsmällinen ja kärsivällinen tutkimuksissaan, vaikka murhaajan selvitys osoittautuukin vaativaksi.  


Murhaajan motiiveja ei aluksi kovin hyvin löydy. Vasta melkein murhaajan selvitessä ymmärtää selvästi, mikä oli murhan motiivi. Murhan motiivit liittyivät selvästi menneisyyden tapahtumiin, jotka ilmenevät kirjassa selvästi.


Lukijan on vaikea itse yrittää ratkaista murhaajaa, sillä kaikilla vähänkin epäillyillä henkilöillä näyttää olevan pitävä alibi. Henkilöiden taustoista ei aluksi kerrota paljoakaan, mikä selvästi johdattaa lukijaa harhaan. 


Kirja oli mielestäni hyvä ja oli helppo pysyä kirjan tapahtumissa mukana. Kirja oli myös jaettu hyvin kolmeen osaan, mikä myös osittain helpotti juonen perässä pysymistä. Murhan ratkeaminen oli kuitenkin aivan erilainen kun osasin kuvitella. Aion siis lukea jatkossakin Christien kirjoja.

7 kommenttia:

  1. Lukisitko samankaltaisen kirjan uudelleen? :)

    VastaaPoista
  2. Hieno tiivistelmä juonesta ja hyvää asiaa tekstissä, kiva kuva! GO IIDA :P

    VastaaPoista
  3. Hyvin tiivistetty juoni! :) Oletko nähnyt tästä tehdyn elokuvan/ohjelman?

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Hyvin kirjoitettu :3. Kiinnoistuin itsekin

    VastaaPoista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista