sunnuntai 20. syyskuuta 2015

J.R.R Tolkienin Hobitti eli sinne ja takaisin

Hobitti eli sinne ja takaisin julkaistiin alun perin vuonna 1937 englanninkielisenä, mutta minä luin 1985 vuonna suomennetun version. Valitsin kirjan, koska sain sen jouluna lahjana tädiltäni ja halusin verrata elokuvaa ja kirjaa. Aluksi kirja oli aika kiinnostava ja helppoa luettavaa, mutta lopussa se muuttui tylsäksi ja koko ajan katsoin kuinka monta sivua oli jäljellä.

Kirja seuraa Bilbo Reppulin, Gandalfin ja neljäntoista kääpion retkeä Yksinäiselle vuorelle, jotta he saisivat varastettua takaisin kääpiöiden aarteen ilkeältä Smaugilta joka oli ajanut Thorin Tammikilven isoisän ja hänen johtamat kääpiöt ulos Yksinäiseltä vuorelta ja varastanut heidän aarteensa. Matkan aikana Bilbo ja neljätoista kääpiötä joutuvat usein ongelmiin ja kohtaavat peikkoja, hiisiä, jätti hämähäkkejä ja haltioita ja joka kerta heidät vangitaan, mutta joka kerta he myös pakenevat jotenkin.

Kirjassa on selviä sadun piirteitä esimerkiksi kirjan pääpahis on lohikääme ja muut pahikset ovat rumia, ilkeitä ja miettivät pelkästään sotaa (hiidet) tai miettivät pelkästään itseään (Pitkäjärven Isäntä) ja hyvikset ovat iloisia ja rauhallisia.

Tarinan sankareiksi voisi kutsua Bilboa ja kääpiöitä, ja roistoiksi taas Smaug ja Azog jotka haluavat tappaa muita ja aiheuttaa kaaosta.

Koko maailma on fantasiamaailma nimeltään Keski-Maa. Yhteiskunta on aika samanlainen Euroopan keskiaikaan, koska ei ole sähköä tai putkistoa ja paras kulkutapa on hevonen tai kävely koska ei ole suuria teitä jotka johtaisi toisiin kyliin.

Kirjassa ei ole monia jotka pystyisivät käyttämään taikuutta ja kirjassa on peikkoja, hiisiä, haltioita, lohikäärme ja mies joka pystyy muuttumaan karhuksi, kirjassa on myös jättimäisiä hämähäkkejä, jättimäisiä maagisia kotkia jotka pystyvät kääntämään taistelun pelkästään ilmestymällä paikalle ja lintuja jotka pystyvät puhumaan englantia.

En usko kirjan pystyvän vaikuttamaan lukijan moraaliin tai jos vaikuttaa en itse sitä ainakaan huomannut.

Kirja oli liian satumainen ja lapsille tarkoitettu minun makuuni. Kirjassa ei minun mielestä ole missään kohtaa kuolemanvaaran tunnetta joten oli välillä vähän tylsää lukea. Kirjan myös pilaa se, että olen nähnyt elokuvat joten kirja vaikuttaa paljon tylsemmältä, mutta luulen että kirja olisi ollut parempi lukukokemus jos en tietäisi mitä siinä tapahtuisi.

4 kommenttia: