sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Lars Keplerin ennalta arvaamaton Tulitodistaja

Luin äidinkielen kurssia varten Lars Keplerin kolmannen dekkarin, Tulitodistajan, jossa jääräpäinen suomalaisruotsalainen poliisi Joona Linna yrittää selvittää lastenkodissa tapahtuneita murhia. Valitsin kyseisen kirjan, koska olen lukenut aikaisemmin muutaman saman sarjan kirjan, ja ne veivät mennessään. Keplerin kirjat ovat jääneet mieleen jännittävinä ja koukuttavina. Tulitodistaja ei poikennut edellistäkään Keplerin teoksista, sillä luin kirjan muutamassa päivässä läpi. Kirja pääsi ehdottomasti suosikkieni joukkoon sekä jännittävän tarinan että koukuttavan kerronnan takia.

Kirja alkaa raa'alla kohtauksella tyttöjen nuorisokodissa. Nuorisokodin eristyshuoneesta löytyy surmattuna yksi talossa asuva teinityttö ja ulkorakennuksesta löytyy yövuorossa ollut vanhempi työntekijä. Murhaajasta ei näy jälkeäkään ja Joona Linna matkustaa paikalle selvittämään tapausta.

Murhien ratkaisemisen yhteydessä teoksessa kerrottaan paljon Joonan perhesuhteista. Hyvänä esimerkinnä on se, kuinka hän joutui luopumaan vaimostaan ja tyttärestään varjellakseen heidän henkiään. Kirjassa puidaan muutenkin suhteellisen paljon Joonan yksityiselämää ja hänen suhteitaan muihin ihmisiin.

Mielestäni kirjan murhaaja on hieman kummallinen tapaus, eikä häntä olisi missään tapauksessa arvannut kirjan "pahikseksi". Hänen tekonsa ei ollut millään tavalla oikeutettu, enkä usko että juurikaan kukaan kirjan lukija voi ymmärtää hänen tekoaan.

Kirjan kaikkitietävä kertoja ei juurikaan anna vihjeitä tulevasta. Itse en pidä kirjaa ollenkaan ennalta arvattavana, sillä missään kirjan vaiheessa ei voi varmasti sanoa tulevasta mitään. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että juurikin tämä kyseinen seikka tekee kirjasta hyvän ja lukemisen arvoisen. Olisi tylsää lukea kirjaa, jonka tapahtumat voi arvata etukäteen.

Tulitodistaja oli erittäin helppolukuinen, vaikkakin välillä piti pysähtyä ja kerrata itsekseen kirjan aiemmat tapahtumat. Teoksen tarina on kokonaisuudessaan mielenkiintoinen ja realistinen; kaikki kirjan tapahtumat voisivat tapahtua oikeassa elämässä. En usko tämän jäävän viimeiseksi Keplerin kirjaksi jonka luen, sen verran suuren vaikutuksen tämä kirjailija minuun teki. Taas.


11 kommenttia:

  1. teksti oli tosi hyvin ja mielenkiintoisesti kirjoitettu :):):):)

    VastaaPoista
  2. oikein hieno ja mahtava arvostelu kyseisestä kirjasta, hienoa venla :) luetko paljon tämäntyylisiä kirjoja? taidat olla melkoinen lukutoukka. taas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! :) ja olen useampiakin tämän tyylisiå lukenut

      Poista
  3. kirja kuulostaa mielenkiintoiselta ja voisin lukea sen itsekin kirjoituksesi perusteella :)

    VastaaPoista
  4. On kyllä vähän menty sieltä missä aita on matalin. Odotin sinulta kyllä vähän enemmän tältä blogikirjoitukselta. Kerää itsesi Venla !! Tsemppiä tulevaisuuteen bloggaajaana

    VastaaPoista
  5. En ole oikeastaan itse perehtynyt dekkarikirjoihin, mutta tämä kirja herättää ilmeisesti aika paljon mielenkiintoa. Kirja vaikuttaa tekstisi perusteella jännittävältä ja koukuttavalta, ja voisin itsekin vaikka lukaista joskus samaisen kirjan, tai ainakin jonkun samalta kirjailijalta!

    VastaaPoista
  6. Hei,
    Anteeksi, mutta vain kertoakseni, että olemme paikkakunnan yhteiskunta ja tarjoamme rahalainoja kaikille vakaville ja rehellisille ihmisille liiketoiminnan laajentamiseksi tai ostokseksi. Korko on 3% vuodessa.
    Lisätietoja ota meihin yhteyttä sähköpostitse tai whatsapp.

    Sähköposti: simondurochefort@gmail.com

    VastaaPoista