sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Yllättävän mukaansatempaava ja hauska klassikko – Linnunradan käsikirja liftareille




Linnunradan käsikirja liftareille (The Hitch-Hiker’s Guide To The Galaxy) on Douglas Adamsin klassikko scifi-parodia, joka julkaistiin vuonna 1979. Tekstissä on käytetty nokkelasti hyödyksi mustaa huumoria ja siinä leikitellään kielen kanssa. Vaikka kirja on jo vanha, sen pystyy silti kuvittelemaan hyvin nykyhetkeen sijoittuvaksi. Kirja oli yllättävän mukaansatempaava ja hauska. 


Maapallo tuhotaan pois avaruuden pikatien tieltä, ja ainoana ihmisenä maapallon eliminoinnista selviää Arthur Dent. Hänen paras ystävänsä Ford Prefect paljastuu maapallolle jumiin jääneeksi avaruusolioksi, ja niinpä kun maapallo räjäytetään ja Fordin on aika ottaa hatkat, hän päättää ottaa Arthurin mukaansa. Siitä alkaakin niin kovasti maapallon kohtalon perään ruikuttavan Arthurin, ja ruikuttamista ymmärtämättömän jo kokeneen Linnunradan liftarin seikkailu. 


Kirjassa leikitellään humoristisesti hahmojen ja tekniikan kanssa. Siinä esiintyy esim. depressiivinen robotti ja ovia, jotka saavat mielihyvää siitä kun ne aukeavat ja sulkeutuvat. Lukijan käsitys tieteestä ei välttämättä juuri hetkahda tätä kirjaa luettaessa. Näin raskaasti huumorilla höystetty kirja saa aikaan korkeintaan ajatuksen: ”Mitä jos maapallolla ja maapallon ulkopuolella onkin ihmistä paljon kehittyneempää kansaa.” Tarina voisi yhtä hyvin olla tässä päivässä tai vaikkapa vuodessa 1979, jolloin kirja on julkaistu. Kaikki, mitä kirjassa tapahtuu, voisi olla ajankohtaista milloin vain. Itse Linnunradan käsikirja liftareille on elektroninen kirja, joka muistuttaa hyvin paljon nykyajan tablettitietokoneita. Se on opas kaikille galaksissa liftaaville olennoille. Linnunradan käsikirja liftareille on yksi keksinnöistä, joita esitellään kirjassa. Suurin osa avaruusolennoista on hyvin ihmismäisiä, mutta myös poikkeuksia löytyy. Tietokoneet ja robotit osoitetaan myös inhimillisinä. Teos tarjoaa vaihtoehtoisen kuvan meidän maailmastamme. Maapallohan on kuvattu kirjassa vain yhtenä tietokoneena, jonka tarkoitus on selvittää vastaus elämästä, maailmankaikkeudesta ja kaikesta muusta sellaisesta.


En muista lukeneeni ennen scifiä, joten genrenä se on minulle uusi. Kirja oli viihdyttävä ja mukavaa luettavaa. Pidin sen huumorista ja kirjoitustyylistä. Valitsin kirjan, sillä minun on pitänyt lukea se jo pitkään. Lisäksi isäni on suositellut sitä minulle. Olen nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan joskus pari vuotta sitten ja muistelen senkin olleen hyvä. Ja löytyihän kirjasta vastaus kysymykseen elämästä, kaikkeudesta ja muusta sellaisesta – se on 42.


Linnunradan käsikirja liftareille on ensimmäinen osa kirjasarjasta, joka on maailman ainoa neliosainen trilogia, jolle on tehty jatko-osa. Odotan innolla, että pääsen lukemaan toista osaa.

6 kommenttia:

  1. Hieno teksti ja kuvakin sopii aiheeseen :)

    VastaaPoista
  2. Kirja vaikuttaa erittäin hauskalta ja sellaiselta, jonka voisin itsekin lukea. :-)

    VastaaPoista
  3. kerroit kirjasta mielenkiintoisella tavalla :)

    VastaaPoista
  4. Aika hyvin kirjoitettu, olen itsekin lukenut kyseisen kirjan ja eipä tuohon arvosteluunkaan ole mitään lisättävää.

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Hei,
    Anteeksi, mutta vain kertoakseni, että olemme paikkakunnan yhteiskunta ja tarjoamme rahalainoja kaikille vakaville ja rehellisille ihmisille liiketoiminnan laajentamiseksi tai ostokseksi. Korko on 3% vuodessa.
    Lisätietoja ota meihin yhteyttä sähköpostitse tai whatsapp.

    Sähköposti: simondurochefort@gmail.com

    VastaaPoista