torstai 17. syyskuuta 2015

Eoin Colferin yllätyksiä täynnä oleva Artemis Fowl

Eoin Colferin kirjoittama kirja Artemis Fowl on ensimmäinen osa kahdeksanosaisesta kirjasarjasta nimeltä Artemis Fowl.  Kirjasarjaan kuuluu pääteoksien lisäksi yksi lisäteos, mikä sisältää pikkutarinoita kirjan hahmoista sekä muutama sarjakuvaksi muutettu teos. Valitsin tämän kirjan, koska olen kuullut siitä ainoastaan hyvää ja nautin tällaisien fantasia-scifi kirjojen lukemisesta.

     Kirja kertoo 12-vuotiaasta irlantilaisesta rikollisnerosta nimeltä Artemis Fowl (nimestään huolimatta poika), joka päättää viedä keijuilta kultaa rahoittaakseen kadonneen isänsä etsintöjä. Artemis yhdessä henkivartijansa ja ystävänsä Butlerin ja tämän pikkusiskon Julietin avulla sieppaavat menninkäiskomisarion nimeltä Holly Short. Hautautuneiden Alueiden Lainvalvonta eli HAL pian tajuaakin, ettei vastassa olekaan mikään tavallinen rikollinen, vaan älykäs vastustaja.

     Kirjassa tavallinen ja maaginen maailma ovat erillään. Ihmiset asuvat maanpäällä nykyaikaisissa kaupungeissa ja keijut ovat vetäytyneet maan alle pakoon ihmisiä ja heidän saasteitaan. Keijut tietävät ihmisistä ja pääsevät maan päälle, mutta tulevat vain harvoin. Kirjassa on erilaisia maagisia olentoja, joista osa on aika tärkeässäkin osassa kirjassa. Maagisia olentoja kirjassa ovat keijut ja niiden sukulaiset, kentaurit, kääpiöt, hiidet, tontut ja peikot. Näiden olentojen välillä on eroja, kuten ketkä voivat käyttää taikuutta paremmin ja ketkä ovat älykkäämpiä kuin toiset.

     Kirjassa vain keijut ja niiden sukulaiset käyttävät taikuutta ja heidän pitää suorittaa tietty rituaali maan päällä säännöllisesti, ettei taikuus lopu kesken. Kirjassa ei sinänsä ollut erityisesti pahuutta ja hyvyyttä. Keijut pitävät ihmisiä ilkeänä ja saastuttavana kansana, mutta eivät keijutkaan mitään täydellisiä ole. Toki Artemis sieppaa Hollyn ja saa hänet vaikuttamaan tarinan roistolta, mutta asiat muuttuvat kirjan edetessä. Kirjan ”sankari ja roisto” ovat Holly ja Artemis ja he eivät alussa pidä toisistaan, mutta mitä muuta voi odottaa sieppaajalta ja uhrilta?  Heissä on kuitenkin jotain yhteistä, kuten isättömyys ja halu todistaa itsensä muille.


          Itse pidin kirjasta paljon ja aion lukea sarjan muutkin osat. Pidän tällaisista kirjoista yleisestikin. Kirja eteni mielestäni sopivan nopeasti ja kirjassa oli tarpeeksi toimintaa ja huumori minulle. Kirjaan pystyi uppoutumaan helposti ja teksti oli helposti luettavaa ja ymmärrettävää. Kaiken kaikkiaan pidin kirjasta erittäin paljon ja suosittelen sitä kaikille.

7 kommenttia:

  1. Hyvä teksti! Kerroit kirjan juonesta niin, että se herättää mielenkiinnon paljastamatta kuitenkaan liikaa. Olit muutenkin kertonut kirjasta laajasti. Luulen, että pitäisin itsekin kyseisistä kirjoista ja voisin joskus lukeakin niitä. Kuvakin on hieno ja sopii kirjaan!

    VastaaPoista
  2. olen lukenut artemis fowleista pienempiä kirjoja. onko tämä niiden kaltainen ?

    VastaaPoista
  3. Hyvin ja mielenkiintoisesti kirjoitettu arvostelu. Olen itsekin lukenut Artemis Fowleja ja ne ovat ihan hyviä kirjoja.

    VastaaPoista
  4. Olet ottanut hienon kuvan! Tausta heijastuu upeasti kirjan ulkoasuun :)

    VastaaPoista
  5. Olet kirjoittanut hyvän tekstin! Sinulla on hyvät perustelut mielipiteillesi ja kuvailet kirjaa hyvin. Olet ottanut myös hyvän kuvan! :)

    VastaaPoista